Elöregedő társadalmak és technológia: Demográfiai krízis a technológia fellegvárában
Az utóbbi évszázad robbanásszerű fejlődése számos kihívást hozott magával, amelyek közül kiemelkedik az elöregedő társadalom és a csökkenő születésszám kettős problémája. Fumio Kishida japán miniszterelnök 2023 januárjában kijelentette, hogy a következő 6-7 év Japán utolsó lehetősége, hogy visszafordítsa a demográfiai trendet, különben a szigetország a továbbiakban nem lesz képes társadalomként működni.
Elöregedő társadalmak és technológia: Demográfiai krízis a technológia fellegvárában
Selyemutak

Elöregedő társadalmak és technológia: Demográfiai krízis a technológia fellegvárában

Fotó: AFP/Richard A. Brooks
Mikes Veronika 12/03/2024 06:00

Az utóbbi évszázad robbanásszerű fejlődése számos kihívást hozott magával, amelyek közül kiemelkedik az elöregedő társadalom és a csökkenő születésszám kettős problémája. Fumio Kishida japán miniszterelnök 2023 januárjában kijelentette, hogy a következő 6-7 év Japán utolsó lehetősége, hogy visszafordítsa a demográfiai trendet, különben a szigetország a továbbiakban nem lesz képes társadalomként működni. Valóban, a világ legöregebb országaként számontartott 125 milliós Japánban mára a lakosság mintegy egyharmada 65 év feletti, miközben kevesebb, mint 800 000 gyermek születik egy évben. Az IMF számításai alapján az elöregedő társadalom fél-1 százalékponttal csökkentheti Japán éves GDP növekedését 2025 és 2075 között, amely hosszú távon a reál, valamint az egy főre jutó GDP visszaesését eredményezi. A munkaképes korú réteg csökkenésének következtében gyengül a produktivitás, az idősek számának növekedésével pedig egyre kritikusabb problémává válik az egészségügyi rendszer leterheltsége. Ezen kihívásokra kínálhat megoldást a fejlett technológia.

A robotgyártás és a modern technológiák fellegváraként ismert Japán hamar felismerte, hogy technológiai erősségei demográfiai gyengeségei ellensúlyaként szolgálhat és jelentős kormányzati stratégiák, így például a Hatodik Tudományos, Technológia és Innovációs Alapterven (2021-2025) keresztül ösztökéli a magánszektor, a közszféra és az akadémia együttműködését a fenntartható növekedéshez és a társadalmi problémák megoldásához szükséges innovációk megszületése és bevezetése érdekében. A japán kormány célja az ún. Society 5.0, egy olyan emberközpontú társadalom megvalósítása, amely egyensúlyba hozza a gazdasági fejlődést a társadalmi problémák megoldásával egy olyan rendszer által, amely szorosan integrálja a kiberteret és a fizikai teret. Az ezáltal létrejövő párhuzamos digitális világ lehetőséget ad a mesterséges intelligenciában és a big data-ban rejlő lehetőségek maximális kihasználására.

A munkaerőhiány és a versenyképesség csökkenésének megoldására a világ ipari robotjainak majd felét előállító Japán számára az automatizáció erősítése egyértelmű stratégia. Ezen is túl azonban, a szigetország a különböző minisztériumok és hagyományos tudományterületek keretein túllépve 12, a japán társadalom, gazdaság és ipari versenyképesség számára kritikus program elindításával kívánja a Society 5.0 alapjait felépíteni új technológiák kifejlesztésével többek között a logisztika vagy a kiberbiztonság területén. Ezen 12 program közül is kiemelendő az elöregedő társadalom kulcskérdését képező egészségügyi rendszer tehermentesítésére irányuló program, amely a big data, a mesterséges intelligencia és az Internet of Things kórházi feladatokba való beépítésével csökkentené az empátiát és speciális szaktudást nem különösebben igénylő feladatokra (pl. adminisztráció, adatelemzés) fordított időt.

Az egészségügy terén további megoldást jelenthetnek a fejlett diagnosztikai és kezelési alkalmazásokkal kapcsolatos kutatások, amelyek hozzájárulnak az egészséges várható élettartam és a várható élettartam különbségének csökkenéséhez, a fennmaradó időszakban pedig a robotizáció segítségével erősíthető az idősek önállósága. A CYBERDYNE Inc. például csípőn viselhető roboteszközt gyárt, amely a betegek emelésénél segít a hátra nehezedő terhek csökkentésében, de létezik hajmosó robot, gyógyszert kiosztó robot vagy a demenciában szenvedők memóriáját tesztelő robot. Ugyan ezen megoldások még nem nyújtanak teljeskörű megoldást, rávilágítanak a technológiában rejlő kiaknázatlan lehetőségekre a társadalmi problémák kezelésében.


A szerző a Magyar Nemzeti Bank vezető nemzetközi szakértője

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások