Eurázsia és a konnektivitás földrajza
Eurázsia és a konnektivitás földrajza
Vélemény

Eurázsia és a konnektivitás földrajza

Fotó: MIT 
Csizmadia Norbert 08/05/2024 22:00

A világkereskedelem viszonylatában is látványos Eurázsia felemelkedése. Miközben az Egyesült Államok 52 ország számára a legfontosabb kereskedelmi partner, addig Kínát már 124 ország tekinti első számú kereskedelmi partnerének. Az Egyesült Államok és Európa évi több mint egybillió dollár összegű kereskedelmi forgalmat bonyolít le az Atlanti-óceánon keresztül. Ugyanakkor az Európa és Ázsia kereskedelmi forgalma már 2020 előtt meghaladta az egybillió dollárt, az elmúlt években pedig 1,6 billió dollárra nőtt az értéke. Az Övezet és Út kezdeményezés (BRI) révén pedig Európa és Ázsia kereskedelmi kapcsolatainak további bővülése várható. (...)


A szerző geográfus, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, valamint a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. májusi számában jelent meg, honlapunkon teljes változatában csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások