Fenntarthatóság és Eurázsia
Kína 2007-től „ökológiai” civilizációt épít, ez az organikus gondolkodás, az ősi kínai filozófia és egyben az eurázsiai ősműveltség 21. századi folytatása.
Fenntarthatóság és Eurázsia
Vélemény

Fenntarthatóság és Eurázsia

Fotó: Shutterstock
Csizmadia Norbert 26/02/2024 22:00

A történelem során a Selyemutak egyben a korabeli filozófia főútjaként is szolgáltak. A Kárpát-medencétől a Csendes-óceánig egy ősi, természetes világnézet uralkodott. Történelmi szempontok alapján időben négy nagy Selyemút-korszakról beszélhetünk. Egy őskőkori Selyemútról, egy 7000 éves őskori Selyemútról, egy ókori és középkori Selyemútról egészen a 17. századig, és az új Selyemútról jelen korunkban, amelyekről Grandpierre Attila Az ősi Magyarország a Kárpát-medence és a Selyemút népeinek felemelkedése című könyvében ír. (...)


A szerző geográfus, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány, valamint a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak
Innovációs sokk a világrendben
Innovációs sokk a világrendben

A 21. század egyik kulcsszava lett az innováció. Egyre többet hallhatunk az innovációról, innovációs központokról, innovációs parkokról, és minden ország egyre nagyobb tőkét fordít erre a területre. Az innovációs verseny lett a 21. század, az ipari forradalom 4.0 fő iránya.

Az összekapcsoltság lehet a jövő kulcsa
Az összekapcsoltság lehet a jövő kulcsa

A 21. század elejét a két megatrend, a fenntarthatóság és a technológia egymásba fonódó forradalma határozza meg. Mára a fenntarthatóság elképzelhetetlen a forradalmi innovációk és technológiák nélkül, amik átalakítják az ipari termelést, a gazdaságokat és az életünket. Így az állam innovációs képessége, valamint a technológiákba, a tudásfejlesztésbe fektetett tőke modern korunk elengedhetetlen versenyképességi feltételeivé váltak. Az innováció azonban sosem önmagában megálló tényező, szükség van a kapcsolódási pontokra, az együttműködésekre, az összekapcsoltságra, mert enélkül nem tud tovább fejlődni. Így az alakuló geopolitikai blokkosodásban a konnektivitásnak talán még nagyobb jelentősége lesz, mint valaha.

Eurázsia innovációs jövőtengelye
Eurázsia innovációs jövőtengelye

Ha ránézünk a világ ötven legjobb tudományos és technológiai központjának térképére, akkor láthatjuk Kelet-Ázsia dominanciáját. A tavalyi évben először Kína lett az az ország, amely a legtöbb, a top 100-ba tartozó tudományos és technológiai klaszterrel rendelkezik, összesen huszonnéggyel. Az Egyesült Államokban huszonegy, Németországban pedig kilenc ilyen klaszter található.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások