Hagyományos barátság nagy jövővel
Az idei év nagyon fontos a két ország számára: Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024 második felében, és a keleti nyitás politikáját hirdeti, amelynek egyik kiemelt délkelet-ázsiai partnere Vietnám.
Hagyományos barátság nagy jövővel
Vélemény

Hagyományos barátság nagy jövővel

Fotó: A Vietnámi Szocialista Köztársaság Nagykövetsége
26/02/2024 22:00

Thi Bich Thao Nguyen,
a Vietnámi Szocialista Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Sikeresen zajlott le január 18–20. között Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnök és az általa vezetett magas szintű delegáció első hivatalos magyarországi látogatása, amely fontos mérföldkő a Vietnám és Magyarország közötti hagyományos barátságban.

A látogatásra nagyon fontos időszakban került sor, hiszen a két ország jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját és tavaly volt az ötödik évfordulója, hogy a kétoldalú kapcsolatokat az átfogó partnerség szintjére emelték. A látogatás egyik legnagyobb eredménye a politikai bizalom megerősítése, a Vietnám és Magyarország közötti átfogó partnerség erőteljes előmozdítása, valamint a két ország magas szintű vezetői közötti személyes kapcsolatok kialakítása.

A magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök személyesen, szívélyesen és tisztelettel fogadta Pham Minh Chinh vietnámi miniszterelnököt és a magas rangú delegációt. A barátság és a kölcsönös megértés légkörében nyílt és őszinte párbeszédet folytattak, hosszú távú irányokat és gyakorlati intézkedéseket határoztak meg a Vietnám és Magyarország közötti átfogó partnerség elmélyítése, hatékonyabbá tétele és tartalommal való feltöltése érdekében.

A látogatás során a két ország közötti kétoldalú együttműködés eredményeit 14 aláírt megállapodás és kötelezettségvállalás konkretizálta, amelyek célja az átfogó együttműködés előmozdítása számos területen, például a diplomácia, a biztonság, a kultúra és az oktatás, a gazdaság, a kereskedelem, a beruházások területén, valamint a partnerség kiterjesztése olyan területekre, mint a gyógyszeripar, a csúcstechnológiás mezőgazdaság, a zöld gazdaság, a digitális gazdaság vagy a körkörös gazdaság.

Az idei év nagyon fontos a két ország számára: Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024 második felében, és a keleti nyitás politikáját hirdeti, amelynek egyik kiemelt délkelet-ázsiai partnere Vietnám. Vietnám eközben újult lendülettel dolgozik a gazdasági helyreállításon, új felhajtóerőt keres a gazdaságának. Fontos partner ebben Magyarország, amely segíti a vietnámi áruk eljutását az európai piacra, és egyúttal támogatja Vietnámot is abban, hogy bevonzza az európai befektetéseket.

A két ország vezetői közös álláspontokkal és víziókkal, kölcsönös bizalommal és megértéssel, a béke és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettséggel megerősítették eltökéltségüket aziránt, hogy új magasságokba emelik a kétoldalú kapcsolatokat, és arra használják fel az új lehetőségeket, hogy országaik együtt váljanak még erősebbé és virágzóbbá, a két nép érdekeit szolgálva.

A látogatás nemcsak a magyar-vietnámi viszonyt erősíti meg, hanem szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Vietnám és az Európai Unió, valamint Magyarország és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége között is. A két ország partner és hídszerepet játszik Európa és Ázsia között, hozzájárul a nemzetközi szolidaritáshoz és a multilateralizmushoz, gyakorlati hozzájárulást tesz a békéhez, stabilitáshoz, együttműködéshez és fejlődéshez a régiójukban és az egész világon.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások