Íz- és időutazás a Ráday utcában
Nepál a világ egyik legkülönlegesebb országa: nemcsak a Himalája lábánál fekszik, hanem 57 évvel előrébb jár a naptárban. Gasztronómiája indiai és kínai hatásokból táplálkozik, amit Budapesten az Annapurnában kóstolhatunk meg.
Íz- és időutazás a Ráday utcában
Gasztronómia

Íz- és időutazás a Ráday utcában

Fotó: Hegedüs Róbert
Császár Tamás 06/10/2025 22:00

Nepál rendkívül érdekes helye a glóbusznak: az ország a Föld legmagasabb hegységének lábánál fekszik, és a világ időszámításához képest majdnem 57 évvel előbbre tart. A nepáli gasztronómiában is találhatunk furcsaságokat: az utcán úgy eszik az instant tésztát zöldségekkel, mint mi a sült gesztenyét, az éttermekben pedig pattogatott kukoricát szolgálnak fel, ahogy helyet foglalunk. Mégis, a nepáli konyhára az indiai és a kínai kultúra tette a legnagyobb hatást, amiről meggyőződhetünk, ha beülünk Budapest egyetlen nepáli éttermébe, az Annapurnába.

Az Annapurna étterem 2024 óta várja a vendégeket a nepáli konyha különlegességeivel a főváros gasztrosétányán, a Ráday utcában. Hegedűsné Sánta Kriszta, az étterem tulajdonosa elárulja, bár régóta fontolgatta már egy étterem megnyitását, tulajdonképpen a véletlennek köszönhető, hogy a vendéglátóegység éppen nepáli lett.

„Egy utazás alkalmával megismerkedtünk néhány nepáli férfivel, akikről kiderült, hogy a vendéglátásban dolgoznak. Barátság alakult ki közöttünk, sokat meséltek a nepáli konyháról, hamar beleszerettem” – foglalja össze a tulajdonos, hogyan csöppent a gasztronómia világába. A szakemberek később követték Magyarországra, segítségükkel nyitotta meg az Annapurnát. (...)


A szerző történész és újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2025. októberi számában jelent meg, teljes terjedelmében honlapunkon később válik elérhetővé.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások