Malajzia aktív semlegessége
Az Európai Unió és az ASEAN közös célja, hogy megakadályozzák a versengő nagyhatalmakat a világ megosztásában.
Malajzia aktív semlegessége
Tükör

Malajzia aktív semlegessége

Fotó: Hegedüs Róbert
Scheffer Joakim 02/02/2024 06:00

„Az aktív semlegesség politikájának köszönhetőn Malajzia minimalizálni tudja a kockázatokat, miközben előmozdítja a kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködést” – fogalmazott az Eurázsiának Cheng-Chwee Kuik, a Malajziai Nemzeti Egyetem Malajziai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének professzora és az ázsiai tanulmányok vezetője, aki nemrég a Danube Institute meghívására járt Budapesten.

Malajzia földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően az Egyesült Államok és Kína nagyhatalmi rivalizálásának kellős közepében találja magát. Hogy birkózik meg az ország az ebből fakadó kihívásokkal?

A földrajzi elhelyezkedés a maláj külpolitika egyik kiemelkedő tényezője. Egyrészt áldás, másrészről pedig kihívás is. Ez ugyanakkor nem csak korunkra igaz, egészen a tizenötödik századig vezethető vissza. Malajzia volt az első terület Délkelet-Ázsiában, melyet gyarmatosítottak a nyugati hatalmak. (…)

A szerző külpolitikai újságíró, az Eurázsia szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások