Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Megjelent az Eurázsia januári száma, amelynek középpontjában a Budapest Eurasia Forum áll.
Már kapható az Eurázsia legújabb száma!
Tükör

Már kapható az Eurázsia legújabb száma!


Eurázsia 20/12/2023 07:00

Megjelent az Eurázsia januári száma, amelynek középpontjában a Budapest Eurasia Forum áll. Exkluzív interjúinkban a kínai-magyar kapcsolatokról és az Övezet és Út kezdeményezésről beszélgettünk Zhu Xufenggel, a Tsinghua Egyetem professzorával, a világ előtt álló kihívásokról kérdeztük a szöuli Jövőstratégiai Intézet vezetőit; Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektorhelyettese pedig Közép-Ázsia jelentőségéről beszélt lapunknak.

A Magyar Nemzeti Bank kétnapos konferenciájára tizenöt országból több mint ötven, nemzetközileg elismert előadó érkezett. A magazinban beszámolunk a fórum magasszintű megnyitójáról, ahol beszédet mondott Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint a tematikus panelekről is.
Matolcsy György, az MNB elnöke a Budapest Eurasia Forum megnyitóján (Fotó: Hegedüs Róbert)

Magyarország igazi példa számunkra arra, hogy a szükségben mutatkozik meg az igaz barát. A Türk Államok Szervezete aktív megfigyelőjeként Magyarországnak meghatározó szerepe van az összes türk állam, köztük Azerbajdzsán európai politikai törekvéseiben. Mi a magunk részéről minden alkalommal be kívánjuk bizonyítani, hogy Azerbajdzsán barátja és szövetségese Magyarországnak - írja az Eurázsia olvasóinak írt köszöntőjében Tahir Taghizade azeri nagykövet. 

Tahir Taghizade nagykövet (Fotó: Hegedüs Róbert)

Szöuli Jövőstratégiai Intézet: Dél-Korea érdeke a konnektivitás

A világrend folyamatosan változik, Dél-Koreának pedig meg kell találnia a megfelelő válaszokat – ezzel foglalkozik a Szöuli Nemzeti Egyetemen működő Jövőstratégiai Intézet. Az egyetem professzorait, Kim Byung-yeon igazgatót és Sohn Injoo igazgatóhelyettest az intézet céljairól, az országuk előtt álló kihívásokról, és a hazánkkal folytatott együttműködésről is kérdeztük.
Sohn Injo igazgatóhelyettes és Kim Byung-yeon igazgató (Fotó: Hegedüs Róbert)
Szatmári Péter (Fotó: Hegedüs Róbert)

Szatmári Péter: Aki számít, az jelen akar lenni Közép-Ázsiában

„A közép-ázsiai országok innovatív politikai rendszerek, amelyek jelentős nyersanyagkészletekkel rendelkeznek, illetve nagyon komoly szándékuk, hogy felzárkózzanak a világgazdaság vezető hatalmaihoz” – magyarázta lapunknak Szatmári Péter. A Milton Friedman Egyetem általános és fejlesztési rektorhelyettesével Közép-Ázsia változó világrendben betöltött szerepéről és Magyarországnak a térséghez fűződő kapcsolatairól beszélgettünk.

Zhu Xufeng: Magyarország példát mutathat Európának

A kiváló magyar-kínai együttműködés más európai országokat is arra ösztönözhet, hogy hasonló útra lépjenek, véli Zhu Xufeng professzor, a pekingi Tsinghua Egyetem közpolitikai karának dékánja, és fenntartható fejlődési célokkal foglalkozó intézetének ügyvezető igazgatója, aki a Budapest Eurasia Forum multilaterális együttműködésről szóló panelbeszélgetésében vett részt.
Zhu Xufeng (Fotó: Hegedüs Róbert)
A kétszeres Fonogram-díjas világzenei együttes, a Kerekes Band 2023-ban végleg megérkezett Közép-Ázsiába. Az idén ők voltak a térség legnagyobb világzenei fesztiváljainak a sztárjai. Szerepeltek a török televízióban, Almatiban tízezer ember előtt játszottak, de meghódították Asztanát és Turkesztánt is. Keleti nyitásuk 2018 óta tart. Az öt fős zenekar testvérpárjával, Fehér Viktorral (dob) és Fehér Zsomborral (furulya) Ürömön beszélgettünk.
Fehér Viktor és Fehér Zsombor (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ízelítő a magazin tartalmából

Világrendszerváltás folyamatban, avagy a hegemón liberális nemzetközi rendszer alkonya – Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatójának írása.

Egyre intenzívebbé válik a Washington és Peking közti technológiai versengés – írják a Makronóm Intézet elemzői.

Valóban Peking váltotta Washingtont Afganisztánban? – ennek jár utána Wagner Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója.

Kars Törökország új logisztikai központja, a történelmi Selyemút 21. századi csomópontja – Bernek Ágnes, az Eurázsia Központ Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetője.

Xuanzang, a Selyemút vándora életét mutatja be Salát Gergely sinológus, a PPKE BTK Kínai Tanszékének vezetője és a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.

A teljes tartalomjegyzékért kattintson ide!
Interjúnk Kurkó Zsolttal, a Sushi Sei séfjével. (Fotó: Hegedüs Róbert)

A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások