Reformokat sürgettek a globális Dél vezetői az ENSZ-ben 
A multilaterális intézmények politikai és pénzügyi reformjainak tükrözniük kell a változó, többpólusú és a hegemóniával szemben álló világ szükségleteit.
Reformokat sürgettek a globális Dél vezetői az ENSZ-ben 
Tükör

Reformokat sürgettek a globális Dél vezetői az ENSZ-ben 

Fotó: AFP/Vanessa Carvalho
Eurázsia 21/09/2023 07:00

A multilaterális intézmények politikai és pénzügyi reformjainak tükrözniük kell a változó, többpólusú és a hegemóniával szemben álló világ szükségleteit – húzták alá a globális Dél vezetői az ENSZ Közgyűlésén.

Az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakának első napján a globális Dél országai sürgős reformokat követeltek a multilaterális intézményekben, mind politikai, mind gazdasági téren, egy igazságos és demokratikus világrend érdekében.

– Továbbra is kritikusan fogunk viszonyulni minden olyan kísérlethez, amely a világot befolyási övezetekre osztja és a hidegháború újjáélesztésére irányul. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa fokozatosan elveszíti hitelességét – hangsúlyozta Luiz Inácio Lula da Silva. A brazil elnök szerint ez a törékenység leginkább a tanács állandó tagjainak háborús tevékenységéből ered. – A bénultság a legékesebb bizonyítéka annak, hogy a testületet sűrgősen meg kell reformálni, reprezentatívabbá és hatékonyabbá kell tenni – szögezte le.  

A dél-amerikai vezető bírálta továbbá a multilaterális kereskedelmi rendszert is, szerinte a leggazdagabb országok protekcionizmusa megerősödött, hátráltatva ezzel a feltörekvő nemzeteket. Mint mondta, a BRICS éppen ennek a bénultságnak a talaján született meg, stratégiai platformot nyújtva az említett országok közötti együttműködés előmozdítására. – A csoport legutóbbi csúcstalálkozón történt bővítése megerősíti a 21. század gazdasági, földrajzi és politikai sokszínűséget figyelembe vevő nemzetközi rendért folytatott küzdelmet – húzta alá. Kiemelte, a BRICS – melynek 2024-től Oroszország, Kína, India, Brazília és Dél-Afrika mellett tagja lesz többek közt Szaúd-Arábia és Irán is – a méltányosabb világkereskedelemért küzd.

AFP/Bryan R. Smith
Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök hangsúlyozta, hogy a nemrégiben Johannesburgban tartott BRICS-csúcstalálkozó megerősítette azokat a hangokat, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát meg kell reformálni, és biztosítani kell, hogy azok a nemzetek, amelyek nincsenek képviselve, képviseltessék magukat.

Más vezetők, például Ebrahim Raisi iráni elnök a regionális béke szükségességét és a regionális ügyekbe való mindenféle külső beavatkozás megszüntetését hangsúlyozták.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki egyben a G77+Kína blokk elnöke is, ismertette a csoportosulás álláspontját, mondván, hogy "a G77 jogokat követel és továbbra is követelni fogja a jelenlegi nemzetközi pénzügyi struktúra mélyreható átalakítását, mert az mélységesen igazságtalan és diszfunkcionális". Díaz-Canel bírálta azt is, hogy az olyan országok, mint az USA egyoldalú és indokolatlan gazdasági szankciókat alkalmaznak olyan országokkal szemben, mint Kuba és a globális Dél más államai. Mint mondta, ez árt a globális fejlődésnek és a békének, valamint követelte a gyakorlat megszüntetését.
AFP/Anadolu Agency/Murat Kula
A Biztonsági Tanács többé már nem a nemzetközi biztonság garantálója, csatatérré vált, ahol öt ország politikai stratégiái ütköznek – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök. – Azonnal át kell alakítanunk az ENSZ égisze alatt működő, a világbéke, a biztonság és a jólét biztosításáért felelős intézményeket – húzta alá.

Olyan globális kormányzási intézményeket kell felállítanunk, amelyek képesek képviselni a világ minden nemzetét, hitét és kultúráját – tette hozzá az Anadolu Agency szerint.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások