A történelmi határátkelőtől az új kapuvárosig
A Törökország északkeleti részén, az örmény határvonalhoz közel elhelyezkedő Kars városa mindig is határváros volt, a különböző kultúrák és civilizációk találkozási helye. Az 1993-as török-örmény határzárás következtében gazdasági fejlődése ugyan megrekedt, de a 2017-ben átadott Baku-Tbiliszi-Kars (BTK) vasútvonal révén hatalmas új fejlődési lehetőséget kapott. 
A történelmi határátkelőtől az új kapuvárosig
Tükör

A történelmi határátkelőtől az új kapuvárosig

Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ismail Kaplan
Bernek Ágnes 20/12/2023 07:00

A Törökország északkeleti részén, az örmény határvonalhoz közel elhelyezkedő Kars városa mindig is határváros volt, a különböző kultúrák és civilizációk találkozási helye. Az 1993-as török-örmény határzárás következtében gazdasági fejlődése ugyan megrekedt, de a 2017-ben átadott Baku-Tbiliszi-Kars (BTK) vasútvonal révén hatalmas új fejlődési lehetőséget kapott. A város logisztikai központját, amely révén Kars az újjáélesztett történelmi Selyemút valódi kapuvárosává válik, 2021-ben adták át.  

Kars a kelet-anatóliai régióban található Kars tartomány 91 ezer főt számláló székhelye. A város közel ötven km távolságra található az örmény határtól. A 9. és a 10. században az akkori Örmény Fejedelemség székhelye volt, majd a 11. században foglalták el a szeldzsukok. A mongolok uralma után 1514-ben lett az Oszmán Birodalom része, s ebben az időszakban épült fel a Kars folyón átívelő kőhíd, amely a városnak jelenleg is az egyik legfontosabb turisztikai látnivalója. (...)

A szerző az Eurázsia Központ Geopolitikai Kutatócsoportjának vezetője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. januári számában jelent meg, honlapunkon később válik elérhetővé. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások