A varázslatos Kelet-Anatólia
December 15-én volt éppen száz éve annak, hogy a fiatal Török Köztársaság és a Magyar Királyság aláírta a Török-Magyar barátsági szerződést. A szövetségnek politikai aktualitása volt mindkét ország számára, egymást erősítették a nyugati országokkal és a kommunista Szovjetunióval szemben is.
A varázslatos Kelet-Anatólia
Kultúra

A varázslatos Kelet-Anatólia

Kelet-Anatólia, Beyazit mecset
Bartha Júlia 02/12/2023 06:30

December 15-én volt éppen száz éve annak, hogy a fiatal Török Köztársaság és a Magyar Királyság aláírta a Török-Magyar barátsági szerződést. A szövetségnek politikai aktualitása volt mindkét ország számára, egymást erősítették a nyugati országokkal és a kommunista Szovjetunióval szemben is. Hatására a tudomány és az élet más területén is megélénkültek a kapcsolatok. Magyar gazdasági szakemberek és mérnökök segítették az új török főváros, Ankara építését, a tudományos intézetek létrejöttét. Az elmúlt száz év a két ország kapcsolatában új fejezetet nyitott, sok érdekes színt hozott, s mi, magyarok örömmel barangolunk a mesés kelet világában.

A Törökországba utazókat, többnyire a tengerparti tájak igézik meg, vagy a kulturális vonzerejével elkápráztató Isztambul. Ennek a sokszínű országnak azonban teljesen más arcát látjuk Kelet-Anatóliában. Varázsos ez a táj. Birodalmak jöttek, mentek, mind otthagyta a nyomát valami módon. Sokszínű, soknemzetiségű ez a vidék, mint maga az ország. Hatalmas országról van szó, nyolcszor nagyobbról hazánknál, ennél fogva a távolságok is igen jelentősek, de a jól szervezett modern közúti és vasúti, s újabban légi közlekedésnek köszönhetően könnyen eljuthatunk az ország legkeletibb szegletébe is. (...)

A szerző orientalista, etnográfus.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. januári számában jelent meg, honlapunkon később válik elérhetővé. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások