Fordulópont előtt
A klímaváltozás elleni harcban olyan erőfeszítésekre van szükség, melyek képesek ellenállni a geopolitikai nyomásnak és fenntartható változást eredményeznek.
Fordulópont előtt
Tükör

Fordulópont előtt

Fotó: Hegedüs Róbert
Scheffer Joakim 26/02/2024 22:00

A Zöld Selyemút jelentősége abban rejlik, hogy szimbolikusan elkötelezte magát a zöld normák hagyományos projektekbe való beépítése mellett – mutatott rá az Eurázsiának adott interjújában Benjamin Cashore. A Szingapúri Nemzeti Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézetének igazgatója a Magyar Nemzeti Bank által tavaly novemberben megrendezett Budapest Eurasia Forum keretein belül utazott Magyarországra.

A klímaváltozás egy olyan probléma, melynek leküzdéséhez elengedhetetlen a nagyhatalmak együttműködése. Miért olyan fontos a konnektivitás ezen a téren?

A klímaváltozás egy, az egész világot érintő fontos kihívás, melynek leküzdésére regionális vezetésre van szükség. Az első legfontosabb kérdés ebből a szempontból, hogy hogyan oldjuk meg az ilyen és ehhez hasonló problémákat, melyek globálisak, azonban alulról induló, regionális megoldásokat igényelnek. Először is le kell szögeznünk, hogy az időnk fogytán van. Talán nyolc évünk van hátra, amíg elérünk egy olyan pontot, ahonnan már csak nagyon nehezen találunk visszautat. Ez világszerte feszültséget kelt a politikai rendszerekben, olyan feszültséget, ami normál esetben nincs jelen. (…)


A szerző külpolitikai újságíró, az Eurázsia szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások