Huszonkét év után először utazott kubai elnök Iránba
A találkozót követő sajtótájékoztatón mindkét fél elkötelezett volt a kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett a nemzetközi kihívásokkal szemben.
Huszonkét év után először utazott kubai elnök Iránba
Tükör

Huszonkét év után először utazott kubai elnök Iránba

Fotó: AFP/Iráni elnöki hivatal
Eurázsia 10/12/2023 13:47

Történelmi jelentőségű találkozóra került sor a héten, hiszen Miguel Díaz-Canel Bermúdez Iránba látogatott, hogy huszonkét év után első kubai elnökként tárgyaljon Irán elnökével, Ebrahim Raiszival. A találkozót követő sajtótájékoztatón mindkét fél elkötelezett volt a kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett a nemzetközi kihívásokkal szemben.

Miguel Díaz-Canel Bermúdez kubai elnök és Ebrahim Raiszi iráni vezető Teheránban egyeztetett a két ország kapcsolatainak megerősítéséről. Utoljára példa ilyenre 2001 májusában volt, amikor Fidel Castro utazott a perzsa állam fővárosába – emlékeztetett a BNN Network hírportál.

A találkozót követő sajtótájékoztatón a két fél bilaterális kapcsolataik szorosabbra fűzéséről beszéltek, megerősítve a külső nyomásokkal szembeni ellenállásukat – utalva a két országot érintő amerikai és nyugati szankciókra és azok gazdasági következményeire.

A két vezető egyeztetésének margóján a felek egy sor különböző megállapodást kötöttek, melyek célja a gazdasági, politikai és kulturális együttműködés elősegítése.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások