Mi lesz az olaj után?
A Közel-Kelet országai felismerték gazdaságuk diverzifikálásának szükségességét az energetikai függőség csökkentése érdekében.
Mi lesz az olaj után?
Tükör

Mi lesz az olaj után?

Fotó: iStock
Tárik Meszár 26/02/2024 22:00

A kőolaj- és földgázexportból származó bevételek évtizedeken keresztül biztosítottak stabil gazdasági növekedést a közel-keleti államok jelentős részének. A térség országai ugyanakkor tudják, hogy fel kell készülniük arra az időszakra, amikor készleteik kiapadnak, éppen ezért gazdaságuk és energiatermelésük diverzifikálásába kezdtek.

A Közel-Kelet régiója híres bőséges energiaforrásairól, amelyek főként fosszilis tüzelőanyagok formájában vannak jelen. A térség régóta jelentős szereplője a globális energiapiacnak, mivel az olyan országok, mint Szaúd-Arábia, Irak, Irán, az Egyesült Arab Emírségek stb. jelentős olaj- és gáztartalékokkal rendelkeznek. Egyes közel-keleti államokban ugyanakkor az utóbbi években egyre inkább felismerték a megújuló energiába való befektetés fontosságát. Ennek legfőbb oka, hogy a térség országai számára egyre égetőbb kérdéssé válik, hogy miként készüljenek fel az olaj utáni korszakra. (…)


A szerző az Eurázsia Központ vezető kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások