Ősz Magyarországon: a fontos évfordulók ünneplésének évszaka
Ahogy Petőfi Sándor gyönyörűen megírta; „Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem”. Ez az ősz azonban különösen fontos számomra, hazám és a török-magyar kapcsolatok számára egyaránt.
Ősz Magyarországon: a fontos évfordulók ünneplésének évszaka
Vélemény

Ősz Magyarországon: a fontos évfordulók ünneplésének évszaka

Fotó: Hegedüs Róbert
30/10/2023 07:30

Gülşen Karanis Ekşioğlu,
a Török Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Ahogy Petőfi Sándor gyönyörűen megírta; „Itt van az ősz, itt van ujra, S szép, mint mindig, énnekem”. Ez az ősz azonban különösen fontos számomra, hazám és a török-magyar kapcsolatok számára egyaránt.

Még ebben a hónapban, október 29-én ünnepeljük a Török Köztársaság centenáriumát. Mustafa Kemal Atatürk modern Törökországa 100 éves lesz! Különböző rendezvényeket szervezünk itthon és külföldön ennek a fontos évfordulónak az alkalmából.

Mivel Magyarország volt az első ország, amellyel a fiatal Török Köztársaság nemzetközi megállapodást kötött, ezért december 18-án megemlékezünk majd a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulójáról is.

Ezen a jeles napon újra Budapestre látogat Recep Tayyip Erdoğan elnök úr, aki éppen nemrég, augusztusban járt Magyarországon a nemzeti ünnep és az atlétikai világbajnokság alkalmából.

Törökország és Magyarország hatodik alkalommal rendezi meg a 2013-ban a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése céljából létrehozott Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülését. A találkozó közös kormányülés formájában zajlik majd kormányfőink elnökletével, és mindkét részről számos miniszter részvételével.

Az év elején, amikor korábbi külügyminiszterünk Budapestre látogatott, úgy döntöttünk, hogy kétoldalú kapcsolataink szintjét „stratégiai szintről” a „megerősített stratégiai partnerség” szintjére emeljük. Decemberben vezetőink hivatalossá teszik ezt a kapcsolataink jellegében bekövetkezett döntő változást, valamint részletesen kidolgozzák annak tartalmát.

Tekintettel a török-magyar kapcsolatok jelenlegi mélységére és széleskörűségére, a „megerősített stratégiai partnerség” azt jelenti, hogy kiszélesítjük együttműködésünk körét, ugyanakkor gondosan kiválasztott, kiemelt jelentőségű területekre összpontosítunk.

Jelenleg is megbeszéléseket folytatunk magyar partnereinkkel, hogy meghatározzuk ezeket a kiemelt fontosságú területeket. Megosztok Önökkel néhány részletet.

Ami a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatainkat illeti, az éves kereskedelmi volumenre vonatkozóan korábban meghatározott, hatmilliárd dolláros cél szinte elérhető közelségben van, köszönhetően a török gazdaság erős exportteljesítményének és a Magyarországon működő mintegy ötszáz török vállalkozás hozzájárulásának. Ma a török vállalatok új gyártósorokat építenek globális óriások számára, és erős partnerségeket alakítanak ki, többek között az autóiparban és a vendéglátóiparban.

Az energiabiztonság, különösen az ukrajnai háború után, egyre nagyobb jelentőségre tett szert. Országaink most együtt dolgoznak azon, hogy diverzifikálják energiaellátási útvonalaikat és gazdagítsák energiaforrásaikat. A BOTAS török állami kőolaj- és földgázipari vállalat nemrégiben megállapodást írt alá az MVM-mel földgáz értékesítéséről, és Magyarország lett az első nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportált. Decemberben megvitatjuk, mit tehetünk még együtt, valamint hogy milyen módon és eszközökkel tudjuk működtetni együttműködésünket a Türk Államok Szervezetén belül és azon túl.

A török hadiipari vállalatok érdeklődnek Magyarország átfogó programja iránt, amely a fegyveres erők modernizálására irányul. Magas rangú katonatisztjeink a közelmúltban kölcsönös látogatásokat tettek. NATO-szövetségesekként szolidaritásunk és együttműködésünk további keretet biztosít hadseregeink közti kapcsolatok, valamint védelmi ipari együttműködésünk továbbfejlesztéséhez.

Végül, de nem utolsósorban Erdoğan elnök decemberi látogatása a „2024-es kulturális év” megnyitóját jelzi. Már régen elhatároztuk, hogy méltó kulturális eseményekkel emlékezünk meg erről a történelmi mérföldkőről. Ez azt is jelenti, hogy 2024-ben sokat hallhatnak majd a török-magyar kapcsolatok múltjáról és jelenéről.

Ez a legkevesebb, amit tehetünk, annak érdekében, hogy ápoljuk a magyar függetlenségi mozgalom olyan vezetőinek törökországi emléket, mint Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc vagy Thököly Imre, valamint a magyar mérnökök, tudósok és szakértők értékes hozzájárulását a Török Köztársaság első éveiben.

Magyarországot „távoli rokonnak, közeli szomszédnak és örök partnernek” tekintjük.

És Petőfihez hasonlóan mi is szeretjük az őszi időszakot, nemcsak természeti szépségei, hanem a török-magyar kapcsolatokban betöltött jelentősége miatt is.Ez a cikk az Eurázsia novemberi számában jelent meg. A magazin legújabb száma már elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások