Szijjártó Péter fogadta Gong Tao kínai nagykövetet
Gong Taóval, a Kínai Népköztársaság új budapesti nagykövetével tárgyalt kedden hivatalában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ismét megköszönte Kínának a béke érdekében tett erőfeszítéseit.
Szijjártó Péter fogadta Gong Tao kínai nagykövetet
Fókusz

Szijjártó Péter fogadta Gong Tao kínai nagykövetet

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Őry Mariann 04/10/2023 11:49

Gong Taóval, a Kínai Népköztársaság új budapesti nagykövetével tárgyalt kedden hivatalában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ismét megköszönte Kína  béke érdekében tett erőfeszítéseit.

„Kínáé az egyik legerősebb hang a globális békepárti többségben. Ma lehetőségem volt ismételten megköszönni mindazt, amit Kína eddig tett a béke érdekében Ukrajnában” – írta a Facebook-oldalán Szijjártó Péter a kínai nagykövettel folytatott tárgyalásai kapcsán.

„Mi támogatjuk a kínaiak béketervét, mert azzal emberéleteket lehet menteni, és ma Gong Tao kínai nagykövettel is egyetértettünk abban, hogy a béke iránti erőfeszítéseket tovább kell erősíteni” – tette hozzá.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
Szijjártó Péter múlt csütörtökön részt vett a Kínai Nagykövetség fogadásán, amit a Kínai Népköztársaság alapításának és a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 74. évfordulója alkalmából rendeztek a Vigadóban. Ünnepi beszédében úgy fogalmazott, Magyarország és Kína együttműködése eddig igazi sikertörténet, s a kormány elkötelezett aziránt, hogy ezt a közös sikertörténetet minél tovább írja a két ország. 

„A kínai-magyar együttműködésből Magyarország nagyon sokat profitált. Mára Kína lett hazánk első Európán kívüli kereskedelmi partnere. A közép-európai térségben hozzánk érkezik a legtöbb beruházás Kínából” – jelentette ki.

A külügyminiszter hangsúlyozta, mára a két ország között „stratégiai, átfogó és baráti kapcsolatrendszer” jött létre. Kiemelte, hogy Magyarország 2015-ben első európai államként csatlakozott az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, amely csak tovább erősítette a keleti nyitás stratégiájának eredményeit.

„Az elmúlt négy évből kétszer is a kínai beruházók hozták az adott évben a legtöbb beruházást ide. És Magyarország gazdaságtörténetének legnagyobb vállalati beruházását is egy kínai vállalat hajtja végre” – tette hozzá.
Szeptember végén Szijjártó Péter telefonon tárgyalt kínai kollégájával, Wang Yivel, akinek megköszönte országa erőfeszítéseit a béke megteremtéséért Ukrajnában.  A beszélgetésről a Facebook-oldalán beszámolva a magyar tárcavezető azt írta, Wang Yi kínai külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy a béke feltételei napról napra romlani fognak, így a béketeremtésre vonatkozó erőfeszítéseket meg kell sokszorozni.

Kínai kollégája „nagyrabecsüléséről biztosította a béke iránt elkötelezett magyar politikát” – tette hozzá. Egyetértettek abban is – tudatta Szijjártó Péter –, hogy az Európai Unió és Kína együttműködését nem leépíteni kell, hanem fokozni. A kooperáció leépítése hátrányos lenne Európának – állapították meg. A külgazdasági és külügyminiszter a bejegyzésében kitért arra is, hogy Magyarország a kínai elektromos autóipari beruházások „első számú európai célpontjává vált”.
Út a közös fejlődéshez és jóléthez - Gong Tao nagykövet cikke az Eurázsiában

„Kína és Magyarország az Övezet és Út kezdeményezés közös építésének példaképe. A kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök elve alapján a két ország úttörő szerepet játszik és számos újdonságot hoz az Övezet és Út kezdeményezés együttműködés közös építésébe” – írta Gong Tao kínai nagykövet az Eurázsia szeptemberi számában megjelent köszöntőjében. A diplomata beszédet tartott azon a konferencián is a hónap elején, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Kínai Nagykövetséggel közösen tartott, az Övezet és Út kezdeményezés meghirdetésének tizedik, valamint a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 74. évfordulója alkalmából.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások